de droom van een onafhankelijk limburG
 

WELKOM

IN HET BRONSGROEN EIKENHOUT:

LIMBURG

 

BOEKEN.

 

(Er zijn aardig wat boeken verschenen, doch slechts enkele historisch echt interessante authentieke boeken betreffende Limburg uit mijn collectie (Duitsland, België, Engeland, Nederland) zijn hier afgebeeld, met de aantekening dat de boeken uit mijn collectie die ik in mijn boekwerken Geef Limburg terug! en Militaria-Limburgensia: Het Limburgsche Bondscontingent 1842-(1867) vermeld heb, hier achterwege heb gelaten).

 

Een boek uit eerste hand over de Belgische Revolutie, mogelijk zelfs het allereerste franstalige boek over dit thema, uit 1834. Geschreven door Jean Baptiste Nothomb, zelf lid van het Nationaal Congres en de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij maakte zelf deel uit van die revolutie. In het boek komen ook de stemmingen van ieder per provincie vermeld aan de orde, onder andere die over de eeuwige uitsluiting van de Oranjes van positie en bezit in België, de aanname van het Tractaat der 18 Artikelen (voorloper later Verdrag van Londen 1839) en de keuze van de nieuwe koning. Nothomb's achterneef Pierre Nothomb zou in 1919 samen met de Limburgse annexionisten de aansluiting van oostelijk Limburg bij België claimen. In mijn boek beduidend meer hierover.

 

 

Opmerkelijk Vlaams boekwerk uit 1833 (omdat de Belgsische Opstand vooral een Waalse aangelegenheid was) met de alleszeggende titel: 'Willem den Koppigen ingedrongen koning der Nederlanden'. Nu wordt eens de Vlaamse zienswijze belicht, dus de zienswijze van hen die de opstand hebben begaan en niet de tot vervelens toe normaliter in Nederlandse taal vervaardigde hollandse boekwerken uit die tijd (ware haatboeken tegen zuiderlingen!!!!) die de verwrongen zienswijze van de noordelingen laten zien. Het was een Belgische, geen hollandse, revolutie! Het tweede deel verscheen heel toepasselijk in 1839 in het jaar van het Verdrag van Londen. [mooi ook de opmerking over 'auteursrecht' op de linker bladzijde, een waar tijdsdocument].

 

 

 

 

Opmerkelijk boekje uit oktober 1831 met de beschrijving van het populaire propagandistische toneelstuk ter ere van de Hollandse soldaat Clausse die geholpen werd door de Zwitserse huursoldaat in 'Hollandse' dienst Eugster [in mijn boek Geef Limburg terug! staat een zeer uitgebreide uiteenzetting van die vijandelijkheden bij Kasteel Castert, die een bijzonder karakter hadden gezien de datum waarop ze plaatsvonden en de lokatie]. Geschreven door Henricus van der Sprong en verschenen bij Adrianus Kloots.

 

Het in oktober 1831 op papier verschenen toneelstuk dat zeker na de in 'Holland' opgeklopte Tiendaagse Veldtocht van augustus dat jaar zeker aan populariteit won in het Hollandse (ondanks de Belgische overwinning van deze strijd begin 1831), over de gewonde Hollandse soldaat Clausse die door de Zwitserse compagnon-huursoldaat Eugster werd geholpen. De volledige namen en een beschrijving van het tafereel staan [mag gerust zeggen: exclusief] in mijn boek Geef Limburg terug!

 

 

 

Een bijzonder boekwerk (uit 1834 van zijde van onze voormalige vijanden de Hollanders, geschreven door hoogleraar vaderlandse geschiedenis Nicolaas Godfried van Kampen uit Amsterdam, die de ondertekeing van het in zijn boek genoemde Verdrag der XXIV Artikelen in 1839 niet meer zou meemaken, hij overleed een maand vooraf aan die ondertekening) in die zin dat het verschillende markante in zich kenmerken draagt: 1. de titel alleen al is saillant: 'Gedenkboek van Nederlands MOED en trouw gedurende den Belgischen Opstand'. Moed van een Hollands beroepsleger tegen Belgische vrijwilligers?! En dat nog wel na de propagandistisch opgeklopte "triomf" van de Tiendaagse Veldtocht? (die niks anders was dan een tweede debacle voor Willem I en zijn kornuiten na de revolutie zelf, in mijn boek ga ik daar dieper op in). Wat een lef van de auteur om anno 1834 die titel te kiezen. 2. Als voornaamste en eervolste voorintekeneaar wordt hier Prins Frederik, de zoon van Willem I en zelf later Willem II geheten, vernoemd (zie onderstaande afbeelding). Opmerkelijk, ofschoon hij zich arroganterwijze destijds aanbood om als koning der Belgen te fungeren, hetgeen de vrijwilligers beantwoordden met het uit het land jagen van deze realiteitsontberende Oranje. Om dan toch voor in te tekenen op een dergelijk boek, dat in tegenstelling tot de Zuiderlingenhaatboekjes uit de periode 1832-1833 (waarin Zuiderlingen, dus ook Limburgers werden neergezet als quasi Untermenschen (overigens werd deze term voor het eerst als Underman gebruikt door Lothrop Stoddard in zijn in 1922 verschenen werk 'The revolt against civilisation' (dus zo origineel waren de Nazis niet, overigens over de gehele linie niet)) nou niet bepaald als een Hollands propagandawerk kan worden gewalificeerd, moet dan toch met een zekere pijn in het hart zijn gebeurd door een afgewezen zelfgeproclameerde 'möchte gern' koning der Belgen dunkt me. 3. Het is frapant dat in de ondertitel gesproken wordt van oorlog. Want noch de revolutie als de Tiendaagse Veldtocht mogen worden gekwalificeerd als oorlog. Een revolutie is per definitie geen oorlog (immers volk tegen staat en niet twee staten tegen elkaar), voorts was de Tiendaagse Veldtocht weliswaar een strijd tussen twee staten doch was het militairtechnisch niet meer dan een exercitie cq. strafexpeditie. 3. Het voorwoord is eveneens opmerkelijk (zie onderstaande afbeeldingen). Een ontnuchterende visie [en dat anno 1834!] van een Hollander op de harde waarheid van de geslaagde afscheiding der zuiderlingen (België, Limburg en Luxemburg) van de gehate Hollanders. Totdat de grootmachten roet in het eten gooiden voor Limburg en Luxemburg. 4. De landkaart is eveneens een toonbeeld van ontnuchtering, het moeten erkennen van het nieuwe België [inclusief oostelijk Limburg en oostelijk Luxemburg].

 

De geprivilegeerde voorintekenaars.

 

Ontnuchterend voorwoord.

 

 

Ontnuchterend voorwoord (vervolg).

 

 

Ontnuchterend voorwoord (vervolg).

 

 

 

Een zakboekje van de soldaat Petrus Litjes (geb. 30 april 1809 te Vierlingsbeek, gest. 4 maart 1907 te Nijmegen op 97 jarige leeftijd). Normaal schaf ik niks aan van de vijand (Holland), maar dit is een uitzondering. Het is van een Gelderlander in Hollandse dienst. Dit soort militaire zakboekjes uit die tijd (deze is van 1833) zijn moeilijk verkrijgbaar. Links staan zijn verdiensten voor de Hollanders tijdens de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Men spreekt hier van de Opstand der Belgen. In dit boekje is te zien hoe de zogenaamde 'veldtocht' werd opgeklopt met het Metalen Kruis. Het was in zijn totaliteit genomen een mislukte strafexpeditie die op geen enkel moment het karakter van een veldtocht heeft gekend (Nederlandse brigadegeneraal West kwam in 1988 tot dezelfde conclusie).

Provinciaale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 6 maart 1907 (bron: Kon. Bibliotheek).

 

 

 

Uniek boekwerk bestaande uit twee delen over het gehele proces in de wetgevende kamers (Senaat en Kamer van Volksvertegenwoordigers) vanaf 1831 (het Verdrag van Londen der 18 Artikelen) tot en met de toestandkoming van het Verdrag van Londen der 24 Artikelen in 1839. Beide delen bestrijken samen ca. 1300 pagina's!

De aanschafprijs was zo extreem laag dat ik de antiquaire handelaar heb moeten vragen of het hier wel om de authenthieke boekdelen gaat of om een reproductie. Het betreft hier inderdaad een authentiek exemplaar, zoals bleek bij ontvangst.

 

 

Biografisch boekwerkje (1867) over de op 20 april 1860 overleden eerste separatist uit oostelijk (NL) Limburg, Charles de Brouckère Jr. Hij is de vader van het Limburgs separatisme en zou een prominente rol spelen (en ook als zodanig vereeuwigd worden) in de Belgische historie.

 

 

Biografisch boekwerkje (1857) gewijd aan de op 7 februari 1857 overleden Maastrichtenaar graaf Félix de Mérode, die net als Charles de Brouckère Jr., mede zijn stempel zou drukken op de ontstaansgeschiedenis van de soevereine staat België.

 

 

Obscuur Nederlandstalig (!) boekwerk (over de Belgische revolutie van 1830) mogelijk uit 1905 van een zekere Jan van Limburg (schuilnaam?), dat blijkbaar is uitgegeven bij Lodewijk Opdebeek in Antwerpen (ofschoon geen drukkergegevens in het boek staan en totaal geen gegevens op de kaft die stevig beplakt is met onder andere een foto van Luikse generaal Gerard Leman (in 1920 overleden) op de voorkant, reklame op achterkant, een stoomboot aan binnenzijde voorkaft en een afbeelding van 'Souvenirs d'une infirmiére' van Julie Crémieux, de toen populaire romanserie (1918-1920) aan achterzijde binnenkant). Mogelijk 1905, omdat in de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog (met name) 1890, 1905 en 1930 opvallend veel herinneringsmateriaal aan de Belgische Opstand cq. Belgische Omwenteling cq. Belgische revolutie van 1830 is verschenen. De opgeplakte afbeeldingen suggereren dat zij rond 1920 erop geplakt zijn en aldus is het niet ondenkbaar dat het boek in het laatste gangbare jubileumjaar vooraf aan de Eerste Wereldoorlog 1905 is verschenen.

 

 

 

Apart boekwerk van latere Belgische luitenant-generaal Emile Wanty met zeer gedetaileerde militaire beschrijving van de revolutie van 1830, waarin ook aandacht voor (oostelijk) Limburg.

 


 

 

 

 


©2012-heden, Henri Smeets