LANDKAARTEN - DUITSE PERIODE (/REVOLUTIE /DUITSCHE BOND).

Recentere Duitse schoollandkaart. Hieruit blijkt duidelijk dat Limburg deel was van de Duitse geschiedenis, waar wij Limburgers trots op mogen zijn (het was immers een uiterst relevante periode in de Duitse historie (vooral 1848/49)), net als dat Limburg deel uitmaakte van de Belgische historie (eveneens iets om trots op te zijn temeer daar de oostelijke Limburgers een zekere bijdrage hebben geleverd aan de onafhankelijkheid van België!). De Hollandse historie in de Nederlandse geschiedenisboeken is duidelijk NIET de onze (de Limburgers)! Wij hebben nooit iets met de VOC van doen gehad en alles wat vooraf ging aan 1815 in het Hollandse. Daarom is het ronduit discriminerend dit aan ons Limburgers op te dringen als onze geschiedenis!

Authentieke Duitse kaart uit 1865 met de voor die tijd vanzelfsprekende aparte vermelding van het hertogdom Limburg met nog de oude schrijfwijze Herzogthume, terwijl op de navolgende kaart uit 1869 de laatste 'e' reeds weggevallen is: Herzogthum. Overigens valt wel op dat op geen enkele kaart Maastricht en Venlo (die immers beiden geen deel uitmaakten van de Duitsche Bond) eruit gelicht worden als zijnde niet tot de Bond behorend. Opmerking: apart aan deze landkaart is de uitspraak van de Nederlandse taal vergeleken met cq. a.d.h.v. Duitse taalklanken.

Uitvergroting van Limburg met eronder het stukje van de legenda betreffende de landsgrenzen. Hier is duidelijk te zien dat er een landsgrens loopt tussen hertogdom Limburg en Nederland!

Gescand fragment van een aparte kaart uit 1869 van het Pruisische Rijnland met groot-hertogdom Luxemburg en hertogdom Limburg. Het katholieke Rijnland werd in 1815 op het Congres van Wenen bij het protestantse Pruisen gevoegd en tegelijkertijd werd evenzo het katholieke Limburg bij het protestantse 'Holland' gevoegd. Er is overigens steeds een verbondenheid geweest tussen Limburg en Rijnland enerzijds en Limburg en Belgisch Limburg anderzijds.

Een aparte landkaart (rond 1900, onduidelijk op welke periode kaart betrekking heeft) waarop de garnizoensvestingen en bijbehorende aldaar gelegerde garnizoenen staan. Uiteraard zijn ook Maastricht, Roermond (kazerne) en Venlo vermeld, waar het Limburgsch Bondscontingent in garnizoen lag. In het boek Geef Limburg Terug! wordt dit in meer detail behandeld (kaart staat overigens niet in het boek).

Landkaart uit 1905 waarop de Duitsche Bond staat weergegeven met Limburg erbij.

Authentieke Franse landkaart uit de 19de eeuw van de Duitsche Bond. Opvallend is dat de landsgrenzen niet getekend zijn (ronduit apart).
Een opmerkelijke kaart, omdat er inhoudelijke fouten op staan. Limburg en Luxemburg zijn vreemd genoeg totaal niet vermeld in de colofon/legenda rechts (waar de staten van de Duitsche Bond opgesomd staan), wel nota bene twee landen die nooit deel hebben uitgemaakt van de Duitsche Bond, te weten: België en Nederland (alleen Willem I/II/III persoonlijk)!
Ook al staat er geen jaartal op de landkaart, toch kan met zekerheid wel gezegd worden dat de kaart betrekking heeft op de constellatie van de Duitsche Bond anno 1848, hoezo? Simpel: in 1847 viel Anhalt-Köthen door erfopvolging aan Anhalt-Dessau en Anhalt-Bernburg (deze wijziging is hier vermeld als Anhalt-Dessau, -Bernburg et -Köthen) en in 1849 werden Hohenzollern-Hechingen en Hohenzollern-Sigmaringen opgenomen in Pruisen (echter deze wijziging is niet verwerkt, hier staat nog gewoon Hohenzollern-Sigmaringen et -Hechingen).
Daarom is het ronduit vreemd dat op de kaart NL-Limburg nog als onderdeel van België is afgebeeld, zie de doorlopende landsnaam van België in NL-Limburg (1830-1839)! Luxemburg was overigens sinds 1815 reeds lid van de Duitsche Bond. Limburg sinds september 1839.

Authentieke Franse kaart rond 1860 met een grafische weergave en opsomming in de colofon van de Duitse staten. Limburg staat samen met Luxemburg vermeld onder punt 12 in de legenda.

Fragment van een Britse landkaart uit 1860 aangaande de Duitsche Bond. Limburg staat hier terecht als een Duitse bondsstaat vermeld (hier heeft de kaarttekenaar zoals destijds ook wel gebruikelijk was Limburg en Luxemburg onder de noemer 'Holland' (zeg Nederland) gerangschikt, omdat immers Willem I/II/III als staatshoofden van 'Holland' (Nederland) persoonlijk met beide gebieden lid waren van de Duitsche Bond). Willem I (en opvolgend Willem II en Willem III) was immers met Limburg (en Luxemburg) toegetreden tot de Duitsche Bond, NIET Nederland! Nog te zwijgen van het gegeven dat op grond van art. 2 van de Bundesverfassung Limburg (vanaf 1839) onvoorwaardelijk een Duitse bondsstaat was (onverlet wat in de Nederlandse Grondwet (pas vanaf 1840) stond). Dit zijn onomstotelijke feiten die tot op de dag van vandaag van officiële zijde worden verzwegen. En omdat zich blijkbaar geen enkele Limburger (behalve ik dan) geroepen voelt om research te doen en eens de Bundesverfassung te raadplegen komen de Hollanders ermee weg (net als (qua principe) met de politionele acties in Indonesië, daar waar de Duitsers zich op de dag van vandaag moeten aanhoren 'wir haben es nicht gewusst'). Triest, maar waar! Nogmaals dit zijn absoluut geen fantastarijen, hopelijk dat dat tot u/je doorgedrongen is!







Zeldzame authentieke Nederlandse etappenkaart uit 1848, Limburgs gedeelte, uitgegeven door het Departement van Oorlog. Op de kaart de afkadering van Limburg van Nederland (de lijn is geen provinciale scheidingslijn!). Deze kaart diende ter weergave van de grensscheiding en daarmee tot de grensverdediging enerzijds en het vermijden van een grensschending anderzijds. Elders op deze website staat een soortgelijke kaart voor de Belgische periode ten tijde van de Belgische revolutie (dus vooraf aan juni 1831, niet 1839 wat de (pro-)hollandse geschiedenisboeken beweren).


Kaartje uit de 1850er jaren van België, Nederland en noordwestelijk Duitsland waarop de situatie ten tijde van de Duitsche Bond duidelijk herkenbaar is. Limburg (met stippellijn afgekaderd van Nederland) en Luxemburg staan hier onder het kopje Nederland omdat ze in personele unie verkeerden met op dat moment hertog Willem II (later hertog, vanaf 1867 koning, Willem III). Voor Limburg was die personele unie constructie (sowieso als enig mogelijke constructie voor Duitse bondstaten met niet-Duitse staatshoofden vastgelegd in de Duitse Grondwet van 1849, waaraan de Limburgse separatistenbaron als lid van het Duitse parlement heeft mede-ondertekend) gegeven doordat Willem I als staatshoofd met Limburg was toegetreden tot de Duitsche Bond (Nederland stond daar volledig buiten).

Fragment van een Duitse landkaart (replica) uit 1862. Hier staat Limburg correct als Herzogthum (oude schrijfwijze) vermeld samen met Luxemburg. Ze hadden samen zetels (bundestag) cq. afgevaardigden (nationalversammlung). In mijn boek Geef Limburg Terug! ga ik hier nader op in.
|