de droom van een onafhankelijk limburG
 

WELKOM

IN HET BRONSGROEN EIKENHOUT:

LIMBURG

 

Medailles ter ere van Reichsverweser (Rijksvoogd) van de Duitsche Bond (regent voor Limburg) Johann von Österreich.

Omdat ik nogal begaan ben met buitenlandse literatuur is mij de term medaille vertrouwd, daar waar in het Nederlands de term penning hiervoor gebruikelijk is.

 

 

 

links: 1848, tin, medaille ter ere van aartsherog Johann von Österreich, 'staatshoofd' van de Duitsche Bond. Voorzijde; beeltenis aartshertog Johann von Österreich, achterzijde; 'aus Verehrung und Liebe dem Verweser geweiht'.

midden: 1848, tin, aartshertog Johann von Österreich. Voorzijde; beeltenis, achterzijde; deze schitterende herinneringsmedaille laat met enkel simpele bewoordingen zien waar het de Duitse Bond om ging en waarvoor ze was opgericht: om van een militaire bond te komen tot een burgerlijke eenheidsstaat Duitsland. Geen Pruisen, geen Oostenrijk, doch een gemeenschappelijk Duitsland cq. een Duitse eenheid moet het zijn. Dit staat bekend als de großdeutsche versus kleindeutsche Lösung. Het voert te ver daar nader op in te gaan, behoudens de opmerking dat het groot-Duitse vraagstuk Duitsland inclusief Oostenrijk behelst en het klein-Duitse vraagstuk Duitsland exclusief Oostenrijk. Limburg diende als precedent voor deze kwestie! Zie mijn boek Geef Limburg terug! voor meer.

rechts: 1848, tin, de Paulskirche te Frankfurt am Main, het belangrijkste gebouw uit de modernere Limburgse geschiedenis, waarover desondanks met geen woord wordt gerept in de pro-hollandse Limburgse geschiedenisboeken om te verzwijgen dat Limburg in 1848 onafhankelijk werd verklaard, was de plaats waar de Limburgse soevereiniteit als lid van de Duitsche Bond werd uitgesproken (19 juni 1848 en 24 november 1848 (niet 23 november zoals een krant destijds foutief meldde en tevens andere kranten die het artikel overnamen). Dat Bismarck in 1867 ondertekende dat hij afstand deed van Limburg is een vodje papier dat alleen tussen hem en Nederland geldt, omdat Bismarck niet bevoegd was zulks te doen in naam van Duitsland (zie Bundesverfassung). Hier ging macht voor recht! Dus in concreto is Limburg gewoon ('de jure') Duits gebied (uitgaande van de Duitse lezing dat de Bundesrepublik Deutschland een voortzetting is van de Duitsche Bond (die immers niet opgeheven kan worden en uit wiens constructie geen enkele lidstaat kan (niet alleen: kon) uittreden, ook Oostenrijk, Liechtenstein en Luxemburg niet!), anderzijds een Belgische provincie en aldus hoe dan ook een onrechtmatige Nederlandse provincie. Limburgers: ken je eigen geschiedenis! (en neem dat Gleichschaltungspropagandageleuter van de 'hollanders' à la Goebels aangaande de Limburgse historie met een korreltje zout). Holland lijdt aan het kolonialisatiesyndroom, waarbij na het wegvallen van de kolonies de randprovincies van Nederland die koloniale functie zijn gaan vervullen.

Voorzijde: aartshertog Johann von Österreich.

 

 

 

1848: brons, dezelfde medaille als in voorgaande afbeelding helemaal rechts.

 

 

 

 

1848, tin, t.g.v. de installatie van aartshertog en veldmaarschalk Johann Baptist Josef Fabian Sebastian von Österreich op 29 juni 1848 (10 dagen na de onafhankelijkheidsverklaring van Limburg als soevereine Duitse staat door het Duitse parlement) als rijksvoogd (Reichsverweser) van de Duitsche Bond. Hij was het 'staatshoofd' (tussen apostrofjes, omdat de Duitsche Bond geen bondsstaat was, maar een statenbond; bovendien had iedere lidstaat nog zijn eigen staatshoofd) van de Duitsche Bond en dus ook van Limburg (tweeherigheid). Willem I, II en III waren alleen administratief gebonden aan Limburg en hadden alleen bestuursmacht volgens de Duitse bondswetten (niet de Nederlandse!). Dat 'holland' zich er niet aan hield (en het ook kon permitteren zich er niet aan te houden o.a. vanwege de collaboratie met 'holland' van Minister van Buitenlandse Zaken van de Duitsche Bond, ridder Anton von Schmerling), was niet anders te verwachten van een politiek corrupt systeem. Overigens was de Duitsche Bond an sich al een complexe constructie en daar bovenop kwam nog eens de eveneens gecompliceerde Limburgse hertogdom-structuur als 'provincie' (dat het niet eens KON zijn, omdat Limburg reeds lid was van de Duitsche Bond, waardoor de Bundesverfassung prevaleerde (alleengeldend (!) was voor Limburg gezien de Bundesverfassung en aldus de NL-Grondwet volledig buitenspel zette (nog eens bevestigd in het Duitse parlement op 19 juni 1848 en dit wordt verzwegen in de Nederlandse historie, doch niet in de Duitse)) dat geen provincies toeliet, alleen soevereine staten). Al met al is de materie goed te begrijpen, men moet er echter alleen even goed voor gaan zitten (het wordt overigens panklaar geserveerd in eenvoudige taal in mijn boek Geef Limburg terug!).

Keerzijde: het wapen van de Duitsche Bond.

 

 

 

Doppelgulden (munt, geen medaille (NL: penning)), zilver, met oogje uit 1848. Onder het vergrootglas bekeken lijkt het oogje als onderdeel van de munt gegoten te zijn. Als het daarentegen toch gesoldeerd is, dan is dat uiterst professioneel gedaan (een soldeerspat aan de beschreven zijde aan de linkerkant doet dat solderen althans vermoeden).

 

 

 

Medaille (ditmaal in het zilver) van ontwerper Johann Jakob Neuss uit 1840 betreffende de Duitsche Bond met de wapens van de lidstaten (links) en rechts een (ditmaal) zilveren medaille uit 1848 betreffende de inauguratie van aartshertog Johann von Österreich als rijksvoogd (ook voor Limburg!, Willem II was alleen hertog en GEEN koning van Limburg!). Onder de medailles een eigentijds schrijven van een verzamelaar/eigenaar of misschien toch van ontwerper Gottfried Benedikt Christoph Drentwett. De zelf vertaalde tekst luidt:

Ein Thaler aus der Zeit
der Verfassungsre-
form für Deutschland
vom Jahre 1848
während der Reichsver-
wesung des Herzogs,
Johann v. Österreich

 

 

 

In 1849 verliet aartshertog Johann von Österreich de parlementsstad Frankfurt om terug te keren naar Oostenrijk. De contrarevolutie had zijn positie als rijksvoogd (ook voor Limburg) teniet gedaan. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd deze medaille in tin gegoten. Aan het lidwoord 'dem' is te zien dat het een Widmung is, een eerbetoon.

 

 

 

Zoals ook andere medailles op deze website, is ook deze medaille hier niet alleen in tin (hierboven), maar eveneens in het zilver verschenen.

 

 

Dezelfde medaille als hiervoor, maar nu in het brons. De meeste medailles uit de Duitse revolutie zijn in het brons, tin en zilver verschenen.

 

 

Ronduit apart. De medaille van de rijksvoogd van de statenbond Duitsche Bond (en aldus regent van Limburg, naast hertog Willem II, in mijn boek in extenso uiteengezet), is dezelfde als die in de volgende afbeelding, doch nu aangevuld met de originele begeleidende beschrijving van de medaille. Het gaat hier om dezelfde medaille als in de eerste afbeelding (en dan geheel links) op deze website.

 

 

 

Oostenrijkse herinneringsmedaille (5 cm diameter) in het brons uit 1848 ter gelegenheid van de verkiezing door het Duitse parlement in Frankfurt am Main (met Limburgse afgevaardigden) van aartshertog Johann von Österreich tot Reichsverweser (regent (plaatsvervangende monarch) voor Duitsland (= Duitse Bond) en aldus ook oostelijk Limburg). Opvallend aan deze medaille in tegenstelling tot de voorgaande Oostenrijkse medaille is, dat hier wel de Duitse doppeladler is afgebeeld (zonder kroon en wapenschild). De aartshertog was de oom van de keizer van Oostenrijk Ferdinand I (regeerperiode: 1835-1848).

 

 

 

1848, brons, twee verschillende strooipenningen die werden uitgestrooid (eerder: uitgedeeld) tijdens de inauguratie van rijksvoogd (ook voor Limburg) Erzherzog Johann von Österreich. Voorzijde beeltenis van de rijksvoogd. Penningen zijn sterk uitvergroot vanwege leesbaarheid tekst (zijn in feite beiden klein).

 

 

 

1848, brons, keerzijde van voorgaande twee strooipenningen. Tekst: 'Deutschlands Hoffnung und Stolz'. Rondtekst: gewählt dem 29. juni 1848 zu Frankfurt am Main (de hoofdzetel van het Duitse parlement annex Nationalversammlung). Saillant is de opmerking 'Deutschlands', omdat strikt genomen hier sprake was van een Duitse statenbond en nog geen Duitse bondsstaat (het uiteindelijke doel van de bond).

 

 

1848: tin, 1 op 1 afbeelding (in tegenstellig tot voorgaande bronzen uitvoering) van de strooipenning ter gelegenheid van de verkiezing van aartshertog Johann von Österreich tot rijksvoogd (Reichsverweser) van Duitsland (en daarmee tevens Limburg, naast hertog Willem II). Tekst: 'Deutschlands Hoffnung und Stolz'. Rondtekst: gewählt dem 29. juni 1848 zu Frankfurt am Main (de hoofdzetel van het Duitse parlement annex Nationalversammlung). Saillant is de opmerking 'Deutschlands', omdat strikt genomen hier sprake was van een Duitse statenbond en nog geen Duitse bondsstaat (het uiteindelijke doel van de bond). Voor de leesbaarheid is de scherpte van de afbeelding wat rijker gemaakt.

 

 

 

 

1848: tin, medaille opgedragen aan Reichsverweser Johann Erzherzog von Österreich. Voorzijde; beeltenis en omschrift Johann Deutscher Reichsverweser, keerzijde; het Duitsche Bondswapen met de dubbele adelaar.

 

 

 

 

1848: tin, Medaillon (medaille met oogje) ter ere van Erzherzog Johann von Österreich, Reichsverweser Deutschland. Voorzijde; beeltenis, keerzijde: omschrift 'zur Erinnerung an die Wiedergeburt Deutscher Einheit'. 6. August 1848 heeft betrekking op huldiging van de Reichsverweser door de Duitsche Bondstroepen in alle staten van de Duitsche Bond op die dag, zo ook in Frankfurt am Main, waar de Rijksvoogd persoonlijk acte de presence gaf.

Hieronder het originele authentiek pamflet uit mijn collectie van de oproep tot medewerking van alle bondstroepen aan de inhuldigingsparade in ieder van de bondsstaten ter ere van de Reichsverweser.

 

 

Het authentieke pamflet (biljet, proclamatie) der pamfletten uit de Duitse revolutie 1848: de zogenaamde Huldigungserlass van 16 juli 1848 ofwel de oproep tot de huldiging van de kersverse rijksvoogd van de Duitsche Bond, zeg Duitsland (onverlet staatkundige toestand) [dus ook geldend voor Limburg], door de Bondstroepen van alle bondsstaten, waartoe Limburg (exclusief, dus niet Nederland!) eveneens behoorde! Ondertekend door de rijksvoogd Johann von Österreich en de ministers Anton von Schmerling (Oostenrijk) [minister van binnenlandse- en buitenlandse zaken], Eduard von Peucker [minister van oorlog] en Johann Heckscher [minister van justitie].

 

 


 

 

 

 

 


©2012-heden, Henri Smeets