de droom van een onafhankelijk limburG
 

WELKOM

IN HET BRONSGROEN EIKENHOUT:

LIMBURG

 

VERVOLG:

1. POSTHISTORISCHE BRIEVEN

(niet persé op chronologische volgorde)

(onderaan de website staan de links naar de brieven voor de Belgische en Duitse periode als ook de brieven binnen Limburg en gerelateerd aan het Limburgsch Bondscontingent)

 

 

Enkele markante posthistorische brieven en enveloppen (niet beperkt tot Limburg) uit de pre-filatelie periode (vooraf aan 1852, invoering postzegel) en deels filatelie periode (namelijk: 1852-1868) uit mijn eigen omvangrijke collectie (zoals overigens alle foto's op mijn complete websites hier).

Briefsluiting met papierzegel, boven in open toestand, beneden in gesloten toestand (spiegelbeeld).

 

Uitleg couvert (enveloppe) van groot postbedrijf Thurn & Taxis (dat ooit in het oostelijk Limburgse in de 18de eeuw de post heeft bezorgd en nog een keer in de overgangsperiode 1814/1815, maar verdrongen werd door nationale posterijen in diverse gebieden in Europa waar ze voorheen al 400 jaar het monopool had):

d. Zt. (der Zeit) Krümmling's Hotel garni

'Hotel garni' is eigenlijk een gasthof (pension).

Opvallend is het gebruik van normaalschrift naast het gebruikelijke Kurrentschrift.
De woorden 'Herrn', 'aus' en 'Gertraudenstr' zijn in Kurrentschrift.

Het betreft hier een 1860er jaren standaard couvert met 9 Kreuzer opdruk van Thurn und Taxis.
12-1 NM (N niet volledig zichtbaar) in de vertrekstempel van Mainz geeft de tijdzone aan wanneer de brief verwerkt werd voor transport, hier tussen 12 en 1 nachmittags (N.M.) ('s-middags)

Thurn und Taxis bracht twee nominaties uit: Silbergroschen (Noord-Duitsland, 1 Reichsthaler = 30 Silbergroschen) en Kreuzer (Zuid-Duitsland, 1 Rheinische Gulden = 60 Kreuzer).

De achterzijde, frankeerzijde, staat vol met frankeerbomen (getallen met 'deelstrepen') en valuta-omrekening (verticaal langs de rand).
Duitsland, meer specifiek Duitsche Bond, bestond op haar hoogtepunt uit 39 bondsstaten, waaronder ons Hertogdom Limburg.
Dus de brief moest meerdere staten passeren, daarvandaan frankeerbomen, en omdat het vanuit het Kreuzer-gebied naar het Silbergroschen-gebied ging moest er omrekening plaatsvinden.

 

Enkele bijzondere stempels.

Stempel op voornoemde vouwbrief uit 1833 van de Belgische Rekenkamer naar de Garde Civique van arrondissement Roermond. Op de stempel staat de Franse weergave van Roermond: Ruremonde.

 

Hier een vouwbrief met een aankomst 'Roeremonde'-stempel uit 1850. Tevens een vertrekstempel Venlo (met een enkele o).

 

 

Een stempel van een vouwbrief uit 1839: gestempeld te Brussel (blauwe vertrekstempel op vouwbrief naar Roermond, zie volledige vouwbrief elders op deze website) drie dagen voordat het Verdrag van Londen werd getekend en oostelijk Limburg (behoudens Maastricht) geen deel van België meer was (oostelijk Limburg, met uitzondering van Maastricht en ook Venlo (gunst van de Duitsche Bond), werd doorgeschoven naar de Duitsche Bond en was GEEN deel van Nederland! Dat het de facto vanuit Nederland geregeerd werd, doet daar niets aan af, Limburg (behoudens Maastricht en Venlo) was een soevereine staat als het Hertogdom Limburg (het kon conform de Bundesverfassung en de Weense Slokakte niet eens staatsrechtelijk deel uitmaken van Nederland (bevestigd door het Duitse parlement op 19 juni 1848 en nog eens op 24 november 1848), en maakte deel uit van de Duitsche Bond.

 

Aankomststempel van Arnhem van een vouwbrief uit 1834 vanuit Frankrijk naar Nederland (zie elders op deze website voor de volledige vouwbrief). Vanwege de Belgische revolutie moest de brief omgeleid worden via Aken (D). Zo kwam aldus een brief uit het zuiden via grenskantoor Arnhem (dat eigenlijk alleen post uit het noordelijke buitenland (Pruissen, Hannover, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland) verwerkte) binnen. Dit soort brieven en aldus deze stempels kom je niet vaak tegen!

 

 

 


 

2. BRIEVEN IN DE BELGISCHE PERIODE VAN LIMBURG: NAAR TOENMALIGE (OOSTELIJKE) BELGISCHE PROVINCIE LIMBURG EN BRIEVEN IN DE DUITSE PERIODE VAN LIMBURG: NAAR HERTOGDOM LIMBURG.

Voor de brievenanalyse klik op de onderstaande links.

 

Brieven - Belgische periode (/revolutie) van oostelijk Limburg

 

Brieven - Duitse periode van oostelijk Limburg

 

Brieven - oostelijk Limburg (Limburgs binnenland)

 

 

3. MILITARIA-BRIEVEN M.B.T. HET LIMBURGSCH BONDSCONTINGENT

 

Brieven - Limburgsch Bondscontingent gerelateerd

 

 


 

 

 

 


©2012-heden, Henri Smeets